top of page
pj2.jpg

De opleiding tot chiropractor is een zeer gespecialiseerde opleiding die de houder ervan maakt tot dé rugspecialist bij uitstek qua diagnose en conservatieve behandeling van het bewegingsapparaat. De chiropractor is zich tevens bewust van het belang van een multidisciplinaire aanpak indien nodig.
 

Pieter-Jan Beckx heeft zijn vijfjarige universitaire studies gevolgd in Engeland aan het Anglo-European Chiropractic College (AECC). Tot op heden is de opleiding tot chiropractor niet aangeboden aan de Belgische universiteiten en moeten de studies steeds in het buitenland worden gevolgd (Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Denemarken, USA, Canada, Australie). Het AECC is het oudste en meest gerenommeerde College in Europa dat de studies aanbiedt tot chiropractor. De studie leidt tot een Bachelor en Master titel.

Chiropraxie wordt internationaal (door de World Federation of Chiropractic, de wereldwijd overkoepelende beroepsvereniging van chiropractors) gedefinieerd als een eerstelijnsgezondheidsdiscipline die betrekking heeft tot de kunst en de wetenschap die zich richt op het ziekteverloop, de diagnose, de therapie en de preventie beoogt van functionele storingen en pijnsyndromen van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel, en hun gevolgen op de gezondheid van de mens. 


 

De zorgverstrekker met de beste kwalificaties om manipulaties uit te voeren is, tot nader order, de chiropractor:

1. Vanwege zijn specifieke opleiding: 


Chiropraxie kan enkel voltijds gestudeerd worden op universitair niveau
(5 jaar plus 1) en geeft in Europa aanleiding tot een onafhankelijk geaccrediteerd Master's diploma.

2. Vanwege het aantal uren praktisch onderricht om de specifieke manipulatie- en mobilisatietechnieken te leren: 

1800 uren praktisch onderricht gespreid over het verloop van de eerste vier jaren van de voltijdse opleiding vooraleer in het laatste jaar de student wordt geconfronteerd met echte patiënten en echte aandoeningen.

Naar analogie van de tandartsenopleiding is het binnen het domein van de neuromusculoskeletale problematiek voor de chiropractor niet noodzakelijk eerst klassieke geneeskunde te studeren. De opleiding tot chiropractor (dé gezondheidsspecialist van de wervelkolom/de rugarts) is dermate volledig en specifiek dat hij op veilige en doeltreffende wijze alle klachten kan evalueren en behandelen die binnen zijn 'scope of practice' liggen. Een chiropractor beschikt dus over een eigen methodiek en diagnostiek die specifiek is voor chiropraxie om de functie en de structuur van de wervelkolom te evalueren en de relatie in te schatten op de werking van het zenuwstelsel en de relatie met de algemene gezondheid van de patiënt.

contact: pieter-jan@okinawa-aalter.be

persoonlijke website: https://chiropractorbeckx.be

Chiropraxie

Pieter-Jan

Beckx

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page